
Relevant Excerpts from Subdivision Servicing Bylaw No. 641 

(See Bylaw No. 641 for all subdivision regulations)
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PART 2   INTERPRETATION 

 

2.1  DEFINITIONS 

Domestic Water System has the same meaning as the Drinking Water Protection Act, but 

excludes tank truck, vehicle water tank or other similar means of transporting drinking water, 

whether or not there are any related works or facilities.  

Independent On-site Water System means a Domestic Water System that serves only one 

Dwelling Unit.  

Drilled Well means a well that is greater than 15.0 m in depth installed, tested and reported 

to the Comptroller of Water Rights in accordance with the Water Act, by a Qualified Well 

Driller, in accordance with the Ground Water Protection Regulation.  

Dwelling Unit means a use of 1 or more habitable rooms in a building that constitute a single 

self- contained unit with a separate entrance, and used together for living and sleeping 

purposes for not more than one family, and containing a kitchen with a sink and cooking 

facilities and a bathroom with a water closet, wash basin and a bath or shower.  

Groundwater has the same meaning as in the Water Act.  

List of Eligible Sources means a document submitted to the Regional District from time to 

time, and attached to and included with this bylaw as Schedule "D", provided by the 

Comptroller of Water Rights, the Regional Water Manager, or the Assistant Regional Water 

Manager of the Ministry of Environment that identifies surface water sources in the Regional 

District that are considered by the Ministry of Natural Resource Operations to be capable of 

providing sustainable domestic water supplies.  

Mapping for Areas of Groundwater Concern means mapping prepared from time to time by 

the Regional District that shows areas of concern for Groundwater. 

Parcel has the same meaning as in the Land Act and includes a bare land strata lot.  

Potable Water has the same meaning as in the Drinking Water Protection Act, in reference 

to the standards described in Schedule A of the Drinking Water Protection Regulation.  

Qualified Professional means a person who is registered or duly licensed as a Professional 

Engineer or Professional Geoscientist under the provisions of the Engineers and 

Geoscientists Act. 

Qualified Pump Installer means a person who has been accepted and registered as a 

Qualified Pump Installer by the Comptroller of Water Rights, under the Groundwater 

Protection Regulation.  

Qualified Well Driller means a person who has been accepted and registered as a Qualified 

Well Driller by the Comptroller of Water Rights, under the Groundwater Protection 

Regulation. 



 

2 of 3 

 

Regional District means the Columbia Shuswap Regional District. 

Shallow Well means a well that is either drilled or excavated to a depth of less than or equal 

to 15.0 m, and which has been installed, tested, and reported to the Comptroller of Water 

Rights in accordance with the Water Act by either a Qualified Well Driller or Qualified Pump 

Installer, in accordance with the Groundwater Protection Regulation.  

Unrecorded Water has the same meaning as in the Water Act. 

Well has the same meaning as in the Water Act.  

*Note: The Water Act is now the Water Sustainability Act.  Upcoming amendments to Bylaw No. 641 will include 

corrections to outdated legislation.  

 

PART 8   ASSESSMENT AND DEMONSTRATION OF POTABLE WATER  

  (for Independent On-site Water System) 

 

INDEPENDENT ON-SITE WATER SYSTEM 

8.2  Where no Water Supply System is available, all new Parcels created by subdivision 

 must be provided with an Independent On-Site Water System.  

8.3  The water source for an Independent On-Site Water System must be: 

 a) surface water from an intake in a water source that has Unrecorded Water and is    

 listed on the List of Eligible Sources of the Ministry of Natural Resource Operations that 

is current as of the date of application for subdivision. 

b) Groundwater from a Drilled Well; or 

c) Groundwater from a Shallow Well. 

8.8  Each Independent On-Site Water System must be capable of providing, year round, at 

 least 2,275 litres of Potable Water per day for each Parcel that includes, or can be 

 reasonably expected in future to include, a residential Dwelling Unit. 

8.9  Each Independent On-Site Water System must meet each of the water quantity and 

 water quality requirements for the relevant subdivision type set out in Table 1 

 (below).  

 

PROFESSIONAL DIRECTED APPROACH (QUALIFIED PROFESSIONAL) 

8.14  The Owner shall engage a Qualified Professional to manage all aspects of developing 

 an Independent On-Site Water System (this approach is called the "Professional Directed 

 Approach") if any of the following conditions apply: 

 b) the proposed Parcels are each less than 2 ha in area; 

 c) the proposed subdivision is not located within an area indicated as being within a 

 known aquifer, as identified on the Mapping for Areas of Groundwater Concern. 
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  Table 1: Requirements for Independent On-site Water System 

 
 

  

 

 


